Leren en spelen op de boerderij

NAAR DE BOERDERIJ

Natuur is een belangrijke waarde binnen de filosofie van Helden Opvang. Eigenaresse en oprichter Marcella Janssen vindt het belangrijk dat kinderen zoveel mogelijk tijd doorbrengen in de gezonde buitenlucht. We wonen tenslotte ook een beetje op het platteland. Daarom werken wij intensief samen met een EducatieBoerderij, waar van alles te doen is. Elke week gaan wij met onze helden van het kinderdagverblijf en de helden van de BSO naar de boerderij, waar we nieuwe avonturen beleven. Zowel voor de kleine als de grotere helden is er van alles te zien en doen op de boerderij.

Interactieve belevingsroute
De kinderen van de naschoolse opvang kunnen op de boerderij een interactieve belevingsroute volgen. De boerin zet opdrachten uit op het erf, in de stallen en in het weiland. De belevingsroutes zijn vooral gericht op de aanwezigheid van de dieren en de herkomst van producten, zoals kaas. Activiteiten zijn onder meer: koeien voeren, de stal vegen, pony kammen (en daarna natuurlijk een ritje op zijn rug), waterdiertjes vissen en vogels spotten.

Boerderijthema van de maand
Wat we precies met onze helden gaan doen, is ook afhankelijk van de maand. Op sommigelocaties werken we met een speciale themamap, waarin elke maand een eigen boerderijthema heeft, staan leuke opdrachten beschreven die alles te maken hebben met de desbetreffende maand. Het eigen atelier dat we op de boerderij hebben, speelt daar ook een belangrijke rol in. In het atelier wordt er namelijk naar hartenlust getimmerd, geschilderd en geknutseld. Maar soms is een middag op de boerderij ook gewoon lekker picknicken in het weiland en genieten van het boerenland en de rust.

Eigen moestuin
Om kinderen nog bewuster te maken van de oorsprong van voeding hebben wij op de boerderij van VanSchaick onze eigen Helden-moestuin. Met de kinderen verbouwen we hier veel groenten voor eigen gebruik: tomaatjes, paprika’s, komkommers, radijsjes, diverse soorten sla, boontjes en zelfs eetbare bloemen. De kinderen leren zaaien, maar helpen ook de moestuin goed te onderhouden, bijvoorbeeld door onkruid te verwijderen. Daarna is het natuurlijk tijd voor de oogst, waarna we de producten samen lekker opeten.

Facebook